Tips! Skuggsyskon av Östra teatern 2 maj

Datum               Tisdag 2 maj kl. 17.00 (Strutsdansen) och kl. 19.00 (Skuggsyskon)

Plats                   Teater Tre (Rosenlundsteatern), Rosenlundsgatan 12, Stockholm
Speltid               50 min/pjäs

Bokning            info@ostrateatern.se 
Biljettpris        250 kr/person för en föreställning, 350 kr om du vill se båda – först till kvarn…!

Info                    https://www.ostrateatern.se/skuggsyskon

   https://www.ostrateatern.se/strutsdansen
—————————————————————————————————
SKUGGSYSKON (2/5 kl. 19.00)
Två män och en kvinna är uppväxta i familjer där det fötts ett annorlunda barn, ett barn med en funktionsnedsättning. Vem stöttade dem och förstod vad de tvingades offra? Inte tilläts vara barn utan blev vuxna alldeles för tidigt. Kärleken och beskyddarinstinkten var stark. Men också de tabubelagda skuldkänslorna. Östra Teatern låter syskonen träda fram ur skuggorna…

Syskon är en anhöriggrupp som syns ganska lite i den offentliga debatten, där många lever med tankar och känslor som de upplever som tabu och som har präglat hela deras vuxenliv. Finns det gemensamma upplevelser hos den här gruppen? Vad kan man tänka på som t ex förälder, skolpersonal, psykolog eller handläggare? Ställer man rätt frågor? Och hur stöttar man på bäst sätt?

Publikreaktioner
”Jag är väldigt glad för skådespelarnas insats under kvällen, de var så delaktiga och generösa med att dela med sig. Jag tänker att deras medverkan underlättade för andra att våga prata. Jag har fått många positiva kommentarer om pjäsen från både personal och allmänheten.” Sofia Spetz, anhörigkonsulent Simrishamns kommun

”Ni har en alldeles speciell energi och speciell kompetens att fånga människors komplexitet med både ärlighet och respekt.”” Irene Grahn, scenkonstproducent Dunkers Kulturhus, Helsingborg

””Som vanligt när Östra Teatern framför en pjäs berör den på djupet samtidigt som den pekar på förhållanden som behöver uppmärksammas, lyftas fram och diskuteras. Se den!””  Kia Mundebo, utbildare Kia Mundebo AB

—————————————————————————————————
STRUTSDANSEN – EN KLIMATKOLLAPS (2/5 kl. 17.00)
Det sägs att strutsar stoppar huvudet i sanden för att de tror att de kan undvika faror på det viset. Det sägs också att människor inte kan förhålla sig till faror som ligger för långt bort. Det första påståendet är bara hittepå. Men det andra ligger det nog något i.

Strutsdansen frågar sig varför vi trots att vi vet vad vi bör göra ändå inte gör det. Men vi får också träffa människor som gör vad de kan för att bidra till kampen mot den globala uppvärmningen. Det är en tragikomisk föreställning som väcker tankar, känslor och ett och annat skratt kring vår tids största ödesfråga: den stora omställningen mot ett hållbart samhälle.

Publikreaktioner
”Det här var en smocka i fejset på de blåfrusna klimatförnekarna! Vilken föreställning, och så duktiga skådespelare. Roligt om ett tråkigt tema!”

”Jag skrattade ibland, fick tårar i ögonen ibland, blev informerad ibland. Starkast var stunden med flickan som ringer till Bris.”

”Tankeväckande och rolig!”

”Vore fint om gymnasieskolor kunde se och arbeta med det som väcks.”
————————————————————————————–

 

BAKGRUND
Under två decennier har Östra Teatern från Stockholm producerat pjäser om hur det kan vara att leva med, eller vara anhörig till någon med en funktionsnedsättning.

Östra Teatern samarbetar bl a med handikappföreningar, kommuner, regioner, samordningsförbund, högskolor, studieförbund, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen, SKR, Skolverket, Svenska kyrkan, Gröna Lund, Storstockholms lokaltrafik, Åklagarmyndigheten, Byggföretagen, MR-dagarna, Kvalitetsmässan och Folkhälsan i Finland.