×

Vad vill du söka på?

skriv sökord och tryck ENTERAktiviteter som RBU Stockholm arrangerar

Självförsvarskurs

Söndagen den  22 april startade RBU Stockholm en självförsvarskurs. Det är Bratislav Stankovic från Iyasaka Aikidoklubb och Lilla Nakaima Aikidoklubb som visar och berättar om hur man kan försvara sig när man sitter i rullstol, tillsammans med Radiosa Gallini, Stefan Ternow och Magnus Olsen.

Ledarna berättade om Aikido och hur man kan använda det för att försvara sig själv. Nästa kurs kommer att hållas på S:t Göransgatan 82 söndagen den 27 maj.

Här kan du se en kort film från söndagens kurs.film 3

“Ledarna lärde oss om hur man ska försvara sig om någon tar tag i ens hand, axel, hår eller hals. Jag tyckte att kursen var rolig och lärorik. Dock så skulle det vara kul om vi hade statitoner där man bara tränar ett specifikt grepp och om fler deltog.” skriver Dennis Hantman, 14 år, som var en av deltagarna på kursen.

 

Aikido, självförsvar för alla

Vad är Aikido?

Aikido är en kampsport och en självförsvarsteknik som grundades av Morihei Ueshiba i Japan under 1920-talet. Kampsporten fokuserar mycket på försvar och att använda sig av sin motståndares kraft istället för att använda sin egen. Man försöker aldrig möta kraft med kraft.

Varför behöver jag kunna Aikido?

Om man, till exempel, sitter i rullstol så är det svårt att fly från, till exempel, en attackerare. Då är det extremt användbart att kunna försvara sig själv. Aikido är enkelt att anpassa och vem som helst kan lära sig sporten.

Självförsvar med muskelsvaghet

Aikido fokuserar mycket på kroppens svaga delar som till exempel fingrarna. Det krävs inte mycket styrka för att kunna utföra de flesta försvars-greppen. Dock så kan vissa grepp kräva styrka, men då kan man istället hitta på ett alternativ för det greppet.

Vad gjorde vi på kursen?

Tränarna började med att presentera sig själva samt vad Aikido är, sportens ursprung och uppbyggelse. Efter det visade tränarna oss hur de slåss med svärd och träpinnar samt hur man utför olika försvars-grepp. Sedan fick vi testa försvars-greppen på tränarna. Vi lärde oss om vad man ska göra om någon tar tag i din hand, din axel, ditt hår eller din hals. Som avslutning gick vi och åt i en italiensk restaurang i närheten.

Vad tyckte jag om kursen?

Jag tycker att kursen var kul och mycket lärorik. Tränarna var fantastiskt kunniga och lärde oss allt vi behövde veta. Kursen var även välorganiserad men det skulle vara kul om fler deltog.

Vad var bra?

Det som jag tyckte var bra var att tränarna anpassade sporten till oss som sitter i rullstol. Vissa grepp behövde man kunna röra på sig mycket för att utföra de, men tränarna satte sig på en stol och hittade på andra sätt att utföra de greppen. Det jag också tyckte var bra var att man inte behöver vara stark för att kunna utföra greppen.

Vad var dåligt?

Det jag tycker var dåligt var att sporten kräver mycket rörelse som är svårt för rullstolssittande. Men det kan man lösa genom att hitta på sina egna grepp och sätt för att utföra greppen. Det var också lite svårt att komma ihåg alla greppen men det skulle man kunna lösa genom att dela ut papper med beskrivningar på alla greppen så att man kan träna hemma.

Vad bör vara med i nästa kurs?

Jag tycker att i nästa kurs borde vi göra stationer där man tränar endast ett specifikt grepp per station. Varje station bör också ha en egen tränare eller en beskrivning som berättar hur man gör stationens specifika grepp. Jag tycker också att vi borde få papper efter kursen med beskrivningar på grepp så att vi inte glömmer bort hur man gör de. Dessutom, så borde vi få tips om hemsidor där man kan läsa mer om Aikido.

/Dennis Hantman

Texten är skriven av Dennis Hantman som gjorde sin praktik på RBU Stockholms kansli under två veckor i april 2018.

 

I kalendariet hittar du information om kommande aktiviteter

Här ser du våra aktuella aktiviteter.